יום שישי, 31 באוגוסט 2012

תרומת הבלוג לכותב ולקורא


בתחילת כתיבת הבלוג שלי, אודה, לא ממש הבנתי מהם יתרונותיו.בתום סמסטר שלם של כתיבת רשומות בבלוג אחת לשבוע, נתבקשנו לכתוב רפלקציה על התהליך שעברנו.
אני כתבתי את הדברים הבאים: " בעקבות הכתיבה בבלוג, אני מרגישה צמיחה מבחינה מקצועית. החיפוש אחרי נושאים לכתיבה, השיתופיות, רעיונות חדשים, ניסיון ליישם אותם, חשיפת רשומות בבלוג שלי לסטודנטים במכללה - כל אלה בהחלט העצימו אותי, ואת הביטחון שלי בכתיבת הבלוג".

בשבוע שעבר, קראתי כתבה בעיתון "ישראל היום" שנקראת הילד מהבלוג, בנושא ילדים צעירים (בגילאי 7, 10, 13), המנהלים יומני רשת עשירים ומושקעים. אלו הם הילידים דיגיטליים, שהמירו את הכתיבה במחברת מהוהה עם מנעול מתפרק, בה רבים מאיתנו ניהלו את היומנים הסודיים שלהם, בחלופה וירטואלית - הבלוג!

הכתיבה בבלוג מפתחת את מיומנויות הכתיבה של הילדים, או כמו שכותב אופיר, בן 13, המנהל בלוג ב בנושא קולנוע, ספרות, תרבות, ובידור: 
"הבלוג הוא עדות לתהליך שאני עובר, מנקודה אחת לאחרת. אפשר ממש לראות את זה אם עוברים על פוסטים ישנים שלי. ככה אני יכול לעקוב אחרי מידת ההתקדמות שלי ככותב, כבן אדם וכמבקר תיאטרון...בהתחלה הבלוג שלי היה די משעמם, כי לא יצקתי לתוכו הרבה תוכן. לאט לאט למדתי איך לעניין את הקוראים שלי, לשלב את הכישורים שלי בכתיבה ובכתיבת ביקורת בבלוג. אני הולך להצגות, חוזר הביתה וכותב את הרשמים שלי. עם הזמן השתכללתי, והבנתי איך אני מציג את הדברים בצורה טובה יותר, ומבקר באופן מקצועי. גם היום, אני עדיין רוכש כלים תוך כדי עבודה".
הבלוג של אופיר זכה ליותר מ60,000 כניסות, התאטראות מחזרים אחריו ומזמינים אותו להצגות, ורבים מקוראיו אינם יודעים שהכותב בן 13 שנים בלבד!!!

בשבוע שעבר, שלחה לנו דר' גילה קורץ קובץ המרכז את המשוב שכתבו הסטודנטים למנהל בפורום הקורס, לאחר שבקרו בבלוגים שלנו.
הפעם, קראתי על תרומת הבלוג לקורא. רוב הסטודנטים התייחסו לנושאים החדשים אליהם נחשפו, ועד כמה למדו מהם, לדוגמא: אחת הסטודנטיות נחשפה בפעם הראשונה לאפשרות השימוש בסמארטפונים בתהליך הלמידה, והחליטה, אף היא להשתמש בהם בהוראתה. סטודנטית נוספת, למדה על אתר קומיקס שלא הכירה, וציינה שתתחיל להשתמש בו בנוסף לאתר קומיקס של "אופק".
חלק מהסטודנטים חשבו על האפשרות של פתיחת בלוג בעצמם, כאמצעי לשיתוף רעיונות, כלים, הגיגים ותובנות.
אז, אם בתחילת סמסטר ב' לא הבנתי את חשיבות כתיבת הבלוג ואת יתרונותיו, עכשיו, כבר אין לי ספק בהם.

כדאי ורצוי להשתמש בבלוג כסביבת למידה  מקוונת, המפתחת יצירתיות והבניית ידע, בה יכולים המורים להשתמש לנושאי למידה שונים.






יום שני, 20 באוגוסט 2012

חדש בגן - גננת מקוונת


אינה ומרינה, סטודנטיות בקבוצה שלנו, הן גננות. במהלך הלימודים, הן הביעו את דעתן, שתכנית התקשוב הלאומית צריכה להתחיל כבר בגן הילדים.
היום נודע לי, שעיריית ירושלים בשיתוף משרד החינוך, קרן אתנה והסתדרות המורים יזמו פיילוט, שיחל בשנת הלימודים הקרובה, כחלק מפרויקט "מחשב לכל גננת". 25 גננות יקבלו מחשב נישא, והגן יצויד בתשתית מתוקשבת הכוללת: חיבור לאינטרנט, מקרן, מסך, רמקולים. בנוסף, יחוברו הגנים לרשת "גוגלה" (http://www.googale.co.il/) המכילה כלים מתוקשבים המותאמים לגיל הרך, כגון: מנוע חיפוש, דואר אלקטרוני, מעבד תמלילים, המותאמים לילדים שטרם למדו קרוא וכתוב. כך יוכלו הגננות לשלב בעבודתן מקורות מידע דיגיטליים והמחשות, שיסייעו לפתח מיומנויות שונות בקרב הילדים.

כשראיתי כיצד אינה ומרינה, הגננות, מיישמות את הנלמד ביחידות הלימוד לילדים בגיל הרך, אין לי ספק, שהפיילוט יצליח, ואני מקווה שבעקבותיו, יישמו את התכנית בכל גני הילדים.

אינה ומרינה, יש אור בקצה המנהרה...




מתוך: ישראל היום, 16.8.2012

יום חמישי, 16 באוגוסט 2012

"לשיעור גאוגרפיה, נא הכינו פופקורן"

בקורס הערכת טכנולוגיות מידע וידע למדנו את הנושא "שילוב סרטונים בהוראה".
למדנו כיצד להעריך ייצוגי ידע דיגיטליים,כיצד לשלבם ביעילות בשיעור, ואיך לעודד מיומנויות חשיבה מסדר גבוה בעקבות הצפייה בהם. בעקבות השיעור התנסינו בבחירת סרטון, שילובו בשיעור (בהתחלה, באמצע או בסוף), ובעקבותיו שאילת שאלות לעידוד חשיבה מסדר גבוה

ולכן, כשראיתי את הכתבה שכותרתה: "לשיעור גאוגרפיה, נא הכינו פופקורן", (ישראל היום, 16.8.2012) התלהבתי מאוד!!!
במשרד החינוך החליטו להפוך את לימודי הגאוגרפיה לאטרקטיביים יותר באמצעות שימוש בסרטונים בנושאים אקטואליים, ועידוד חשיבה במקום שינון חומר.

פנינה גזית, מפמ"ר גיאוגרפיה הנכנסת, הסבירה כי התלמידים ילמדו מושגים רבים באמצעות סרטונים שצולמו לאחרונה, והועלו לאתר המשרד בשם "מבט וירטואלי".
שמחתי לראות, שבמשרד השכילו להבין, כי השימוש בסרטון הופך את הלמידה לחוויתית ומעניינת, ושסביב הצפייה נוצר דיון, המוביל להסקת מסקנות.
בנוסף, בלימודי הגאוגרפיה, יורחב השנה החלק של החשיבה (לעומת שינון חומר) הן במהלך השיעורים והן בבחינת הבגרות. בחינות הבגרות, לא רק יעודדו חשיבה, אלא גם יהפכו למתוקשבות ( בבחינות ישולבו  סרטונים, ובעקבות הצפייה בהם יצטרכו לענות על שאלות  חשיבה מסדר גבוה).

כולי תקווה, שמפמ"רים נוספים יאמצו את שילוב הסרטונים בהוראה, כאמצעי לפיתוח חשיבה מסדר גבוה בקרב תלמידינו, וכי המורים ידעו להשתמש בסרטונים בצורה יעילה.


יום ראשון, 5 באוגוסט 2012

מעורבות מורה במטלות כתיבה בפורום

באחד הקורסים המתנהל כקבוצה (של כ-40 סטודנטים) סגורה ברשת הפייסבוק, אנו מתבקשים לכתוב רשומות ולהגיב לרשומות של חברינו, די בדומה לכתיבה בפורום.

במטלה הראשונה, בה נתבקשנו לכתוב רשומה אחת ולהגיב בין 3-8 תגובות, הרגשתי מהר מאוד שמיציתי את הדיון.
היתה חזרתיות רבה בנושאים שנכתבו ובתגובות להם, המרצה לא היתה מעורבת כלל בדיון - לא היתה הכוונה או התיחסות לדברי הכותבים. מצאתי את עצמי מסרבת להיכנס לקבוצה, עייפה מלגלול למטה את דף הפייסבוק, לקרוא שוב את אותם הנושאים, ולנסות להגיב להם.

בשיעור, נתבקשנו למלא שאלון בנוגע למטלה, ובו לציין כמה פעמים כתבנו רשומה/תגובה, באיזה תאריכים, סוג ההודעה וכו'. מילוי השאלון עזר לי ולשאר הסטודנטים להבין באיזו רמה כתבתנו והתייחסנו למטלה, וכיצד יכולנו להעלות את רמת הדיון. בנוסף, קיימנו שיחת משוב בנוגע למטלה, ואף הבענו דעתנו על כך, שחשוב שהמרצה תהיה חלק מהדיון.

בעקבות המשוב, התייחסותי למטלה הבאה, היתה אחרת לגמרי וכן, התיחסותם של הסטודנטים האחרים - הדיון היה ברמה גבוהה יותר. בנוסף, המרצה השתתפה בדיון. מעט, אך הרגשתי שהיא נמצאת ברקע. התגובות שלה חידדו, כוונו, מיקדו  ועודדו.

משתי מטלות אלו  למדתי כיצד ניתן להעלות את רמת הדיון, וכמה חשובה נוכחותו של המורה בדיוני פורום.